DNA Analyse

ONDUIDELIJK – HOE WERKT EEN DNA TEST

Waar u ‘vroeger’ een DNA test alleen via de huisarts of het ziekenhuis kon laten afnemen, leven we tegenwoordig in een tijdperk waar u dit gelukkig gemakkelijker kunt laten doen.

Wat leert u over uw gezondheid?

Dankzij de machtige lobby van de gezondheidszorg is er in de Verenigde Staten een beperking in wat ze de klanten mogen vertellen over hun gezondheid. Hierbij is het argument dat een leek niet weet wat ze met al deze genetische informatie kunnen en daar weleens slechte beslissingen rondom hun gezondheid door kunnen maken. Gelukkig heeft de EU wat meer vertrouwen in haar burgers en kunnen we hier volledige gezondheidsrapporten ontvangen, gebaseerd op het DNA-monster dat u opstuurt.

Hoe werkt het?

U kunt via Optimum Health een thuis-test kit bestellen, waarmee u een speekselmonster afneemt die samen met een retourenvelop bij u wordt afgeleverd. U vult het bijgeleverde buisje tot de aangegeven hoogte met speeksel en stuurt deze vervolgens naar DNALife.

Wat vindt u zoal in het gezondheidsrapport?

Een DNA test kan je aanpassen op wat je wensen zijn. Om die keuze wat makkelijk te maken, zijn 6 basistesten samengesteld.

Kan een DNA test mij vertellen hoe ik doodga?

Nee..!! Op veel vlakken staat genetisch onderzoek nog in de kinderschoenen. Hoewel de DNA test u kan vertellen of u bepaalde genen hebt die het risico op verschillende aandoeningen en klachten beïnvloeden, is dat geen zekerheid dat u deze ook daadwerkelijk zult krijgen. Het zijn nog steeds uw levensstijl, voeding en lichamelijke beweging die de grootste invloed op uw levensverwachting hebben.
Wanneer de resultaten van de DNA test u vertellen dat u een verhoogd risico op het een of ander hebt en u maakt zich zorgen, maak dan een afspraak met uw arts. Tegelijkertijd betekent de afwezigheid van genetische aanwijzingen dat u een bepaalde ziekte krijgt niét dat u nooit ziek zult worden.

Zijn mijn genetische gegevens veilig?

In principe zijn uw gegevens enkel in te zien door uzelf. Echter, u kunt ervoor kiezen om uw data anoniem op te laten nemen in een grote database. Deze informatie kan vervolgens door internationale onderzoekers gebruikt worden om een duidelijker beeld van de invloed van genen op bepaalde ziektes te krijgen. Zelfs dan is er nog steeds niets meer te zien dan uw geslacht en leeftijd en is een DNA-monster dus niet naar u persoonlijk te herleiden.

Laboratoria?

Er zijn in Europa verschillende laboratoria, Optimum Health werkt met DNALife, deze is gevestigd in Denemarken.

Wat betekent mijn uitslag?

Het is van groot belang dat een professional op dit gebied u helpt bij het interpreteren van de aangeleverde data.

Een DNA test is maar een gedeelte van het hele verhaal. De samenhang tussen de verschillende genen is net zo belangrijk.

Denk daarbij aan leefstijl en hoe groot je vermogen is om met stress om te gaan

Neem voor meer informatie contact met mij op.

DNA-health:                meest uitgebreide test met 45 rapportages.

DNA-dieet:                  18 rapportages met betrekking inzichten in de rol van koolhydraten, verzadigde vetten, eiwitten.

DNA-sport:                  22 rapportages met betrekking tot de kans van het krijgen van bepaalde blessures, herstelvermogen en doorzettingsvermogen.

DNA-mind:                  38 rapportages, bevat rapportages over stressrespons, vetmetabolisme stemmingsregulatie en verslavingsrisico’s

DNA-huid:                   22 rapportages die betrekking hebben op collageen, pigmentatie, huidgevoeligheid, zelf herstellend vermogen en bescherming bij oxidatieve stress.

DNA-oestrogeen:        6 rapportages die betrekking hebben op de biosynthese, oestrogeen metabolisme en detox-fases.

Succes afvallen

Hoe kan het dat de één sneller aankomt dan de ander?

Stress & Slapen

Wat gebeurt er in je lichaam als je last hebt van stress?

Hart & vaten

Wat is de gezondheid van jouw hart en vaten?

Gezond ouder worden

Hoe kun je zo lang mogelijk vitaal blijven?

Persoonlijke voeding

Waarom reageren we allemaal anders op voedsel?

Hormonen

Wat zijn hormonen en waar hebben we ze voor nodig?