Biologisch bedrog?

Beste lezer,
De afgelopen week heeft Unilever biologische Becel geïntroduceerd. Dit is een biologische en plantaardige vorm van margarine. Veel mensen die reguliere margarine laten staan, blijken nu toch overstag te gaan omdat het biologisch is. Biologisch is toch gezond? Nee, biologisch is niet altijd gezond. Waarom dat is, bespreken we in deze nieuwsbrief.

Biologisch bedrog?

Beste lezer,
De afgelopen week heeft Unilever biologische Becel geïntroduceerd. Dit is een biologische en plantaardige vorm van margarine. Veel mensen die reguliere margarine laten staan, blijken nu toch overstag te gaan omdat het biologisch is. Biologisch is toch gezond? Nee, biologisch is niet altijd gezond. Waarom dat is, bespreken we in deze nieuwsbrief.

Supermarkten zijn verkoopmachines waar de wet van vraag en aanbod geldt. In de supermarkt ligt dus wat de klant wil. In die zin is de klant koning. We stemmen met onze portemonnee. Wat niet wordt gekocht, verdwijnt al snel uit de schappen van de supermarkt. Hoewel biologische ketens er vaak een iets betere ethiek op nahouden, blijven het in de kern gewoon verkoopmachines.

Recent was ik bij een vriend op bezoek die ik al een tijd niet had gezien. Hij had om ons wederzien te vieren glutenvrije biologische muffins in huis gehaald. Ik kon het niet laten om toch even op de verpakking te kijken. Het eerstgenoemde ingrediënt op het etiket was suiker en dat zit er dus het meeste in. Dat begint al goed. Het tweede ingrediënt was margarine. Ik ben gestopt met verder lezen en heb de ‘lekkere’ muffin vriendelijk afgeslagen.

Chips, cola en snoepgoed dat bol staat van de suiker, zijn allemaal bij de biologische winkel te verkrijgen. Zelfs de smaakversterker E621 zit gewoon in vele biologische producten, maar heet dan opeens gistextract. De werking is hetzelfde. Suiker is niet gezond omdat het biologisch is, het is hoogstens ietsje minder slecht.

De marges liggen bij biologische producten vaak hoger, waardoor veel bedrijven in deze groene markt stappen om zo de zakken te vullen. Het resultaat is dat lang niet alle producten in de biowinkel even gezond zijn. Check dus ook in de biowinkel goed het etiket. Dan zie je in geval van margarine dat er gewoon weer bewerkte en geraffineerde vetten in zitten.

Biologisch bedrog

Op de site van Unilever is te lezen dat we de biologische margarine zouden moeten eten omdat dit bijdraagt aan de inname van plantaardige voeding. De voedingsrichtlijnen schrijven namelijk voor dat we meer plantaardig zouden moeten eten. Ik denk dat hiermee vooral groenten en fruit worden bedoeld. De vetten in margarine zijn zo sterk bewerkt dat hier geen vitamines en mineralen meer in te vinden zijn:

Een andere reden waarom we volgens Unilever nu echt aan de biologische margarine moeten, is dat het goed is voor onze lieve aarde. Zo vallen we de dieren niet meer lastig. Hoewel dat een nobel streven is, gaat Unilever ondertussen door met het gebruik van zuivel voor hun ijs-tak. Als ze echt afscheid willen nemen van het gebruik van melk, dan zouden ze ook deze productietak moeten sluiten. Een stuk effectiever.

Plantaardige margarine is een sterk geraffineerd product. Bij het raffineren raken we gunstige natuurlijke voedingsstoffen kwijt. Deze worden er later synthetisch weer aan toegevoegd (vitamine A en D bijvoorbeeld). Ook zitten er in de biomargarine natuurlijke aroma’s. Dit is een maas in de wet, want het gaat hier eigenlijk om genetisch gemanipuleerde gisten, die geur- en smaakstoffen kunnen produceren. Omdat dit proces natuurlijk is, mag de hiermee geproduceerde stof “natuurlijk” heten. Ik vind dat er weinig natuurlijks is aan een genetisch gemanipuleerde gist.

Plantaardig hoeft dus niet gezond te zijn. Biologisch ook niet. Het is geen regel dat plantaardig en biologisch automatisch gezond zijn. Beter is het om te achterhalen of het product is geraffineerd. Wanneer een product geraffineerd is, zijn de nutriënten meestal gevlogen en kunnen we het beter in de winkel laten liggen. Of het nu biologisch en plantaardig is of niet…

Gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl