Verzadigd vet toch Gezond

Beste lezer,

Jarenlang is ons verteld dat verzadigd vet levensgevaarlijk is. Het zou ons hart- en vaatziektes geven. Een pas verschenen studie onder 75.000 mensen laat zien dat geen enkele soort verzadigd vet ons ziek maakt. In tegendeel, sommige soorten blijken juist gunstig voor de gezondheid. Hoe zit dat precies?

De onderzoekers ontdekten dat de ketenlengte van de verzadigde vetten bepalen wat het effect is op onze gezondheid. Korteketenvetzuren zoals laurinezuur en myristinezuur verlagen volgens het onderzoek de kans op een hartinfarct met maar liefst 20%. Voor veel mensen is zuivel de belangrijkste bron van deze vetzuren. Volle zuivel blijkt toch niet zo slecht dus. Het risico op het krijgen van een hartinfarct blijkt nog lager te zijn wanneer palmitinezuur en stearinezuur (die veel in vlees voorkomen) worden vervangen door plantaardige eiwitten.

De onderzoeken die de schadelijkheid van verzadigd vet ontkrachten, stapelen zich de laatste jaren steeds meer op (1). In 2016 stelden onderzoekers op basis van hoge kwaliteitsstudies al vast dat verzadigd vet weliswaar het cholesterol kan verhogen, maar niet het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten (2). Vele andere onderzoekers zetten ook vraagtekens achter het advies om verzadigd vet te mijden als de pest (3, 4, 5, 6, 7, 8).

Junkfood
Het is natuurlijk de vraag wat de bron is van het verzadigde vet in het dieet. Waarschijnlijk is verzadigd vet als onderdeel van natuurlijke en onbewerkte voeding niet ongezond, maar voor verzadigd vet in junkfood ligt dat heel anders. We zien dan ook steeds meer de tendens om voeding te benaderen als compleet voedingsmiddel, als onderdeel van een maaltijd, terwijl men vroeger meer keek naar losse nutriënten. Zelfs de Gezondheidsraad heeft de grote angst voor verzadigd vet losgelaten, maar het Voedingscentrum lukt dit nog niet (9).

Verschillende soorten verzadigd vet
Vaak wordt er gezegd dat verzadigd vet slecht zou zijn voor de gezondheid. De waarheid is dat er meer dan 10 soorten verzadigd vet bestaan, met elk een ander effect op de gezondheid (10). Als iemand alle soorten verzadigde vetten op een hoop gooit, dan is deze niet op de hoogte van de laatste inzichten.

Palmitinezuur
Dat elk vetzuur een andere werking op het lichaam heeft, lijkt te kloppen volgens de medische literatuur. Er zijn meerdere onderzoeken die specifiek palmitinezuur aanwijzen als aanjager van ontstekingen (11, 12). Palmitinezuur is een verzadigd vet van 16 koolstofatomen, dat vooral in palmolie zit. Zeker 60% van de bewerkte producten in de supermarkt bevat palmolie (13). Om het nog ingewikkelder te maken, blijkt de ontstekingsbevorderende werking van dit type vetzuur teniet te worden gedaan wanneer er voldoende van het omega 3 vetzuur DHA in het bloed aanwezig is (14).

Betere studies nodig
Hoewel dit een zeer grote studie betreft, is het een observationeel onderzoek. Dat betekent dat er achteraf wordt gekeken naar enkele meetgegevens. Oorzaak en gevolg kunnen hierbij niet onomstotelijk bewezen worden. De onderzoekers opperen om deze gegevens nu te toetsen met studies van hoge kwaliteit (RCT’s), zodat het advies officieel kan worden bijgesteld. Zoals het er nu uitziet, zijn de adviezen uit de jaren 60 achterhaald en aan vernieuwing toe.

Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl