Zeg nee tegen E621

E621: waarom deze smaakversterker MSG onder de meest gevaarlijke E nummers valt
Waarom alwéér een artikel over E621 ofwel MSG?

E621, ofwel MSG, ofwel Ve-Tsin, is er nog niet genoeg over geschreven? Blijkbaar niet, want het zit nog in teveel voedingsmiddelen en we worden nog dagelijks blootgesteld aan dit bijzonder gevaarlijke ingrediënt. MSG is een smaakversterker die veelvuldig wordt ingezet als voedingsadditief. De meest mensen associëren MSG met de Chinese keuken en met zoute, bewerkte vleeswaren en kant-en-klaar vleesproducten. De waarheid is echter dat MSG als smaakversterker is verwerkt in bewerkt voedsel dat de meesten van ons dagelijks eten, zoals saladedressings, barbecuesaus, bouillonblokjes en ingeblikte soepen en groenten. Ook wordt MSG nog als additief -vooral in de U.S.- in zelfs kindervoeding zoals chips verwerkt. Want het is toch maar wat fijn als onze kinderen goed eten… Dus daarom dit artikel. En heb je geen zin om te lezen? Aan het eind van dit artikel vind je 5 korte filmpjes (5 tot 7 minuten per stuk) waarin overzichtelijk wordt gepresenteerd wat de gevaren van MSG zijn en hoe je kan voorkomen aan MSG te worden blootgesteld.

Wat is E621 ofwel MSG?

MSG (of mononatrium glutamaat of monosodium glutamaat), is een natriumzout van glutaminezuur, een niet-essentieel aminozuur. Glutamaat komt van nature in veel voedingsmiddelen voor en wordt eveneens door het lichaam geproduceerd voor een gezonde stofwisseling en hersenfuncties.

Hier belichten we MSG als E621. MSG is een smaakversterker. Deze stof wordt gewonnen uit granen of bieten. De E-nummers E621 t/m E637 zijn allemaal smaakversterkers, dus MSG (E621) is dat ook. Er wordt vaak beweerd dat MSG ervoor zorgt dat ons voedsel veel lekkerder smaakt. Dat is feitelijk onjuist. Wat gebeurt er dan wel? MSG heeft van zichzelf nauwelijks smaak. Als je MSG eet, denk je dt het voedsel dat je eet meer eiwitten bevat en beter smaakt. MSG beïnvloedt je smaakpapillen. Zodra je MSG in je mond krijgt, gaan je smaakpapillen beter openstaan, waardoor je je voedsel beter proeft. Wat ook wel wordt gezegd, is dat MSG je smaakpapillen in de maling neemt door de weinig bekende vijfde elementaire smaak: umami. Umami is de smaak van glutamaat, een hartige smaak in veel Japans voedsel, maar ook in bacon en ook in het toxische MSG. Het zou omwille van de umami smaak zijn dat voedsel met MSG meer robuust en beter smaakt volgens veel mensen dan voedsel zonder.

Kort gezegd geeft MSG een signaal door aan je smaakpapillen waardoor je hersenen denken dat het voedsel dat wordt genuttigd heerlijk smaakt. MSG is een excitotoxine, die de hersenen activeert om grote hoeveelheden van het feel-good medicijn dopamine te produceren. Of het voedsel daadwerkelijk zo heerlijk smaakt, is dan helemaal niet meer relevant, je wil meer en meer. Maar natuurlijk, sprookjes bestaan niet, het goede gevoel als gevolg van de verhoogde dopamine productie blijkt niet eeuwigdurend, dus je moet in actie komen om opnieuw dat goede gevoel te krijgen. Dus wat doe je? Je eet meer en meer van de producten waarin MSG zit verwerkt. MSG is dus fysiek verslavend, waardoor je maar blijft eten.

MSG wordt veel gebruikt bij kruidenmengsels of kruiden die gebruikt worden bij de bereiding van vis- en vleesgerechten. MSG wordt toegevoegd aan kant en klare voeding om minder goed smakend voedsel te verbloemen en voedsel dat van nature minder goed smaakt, waar bijvoorbeeld aan gesleuteld is, toch goed verkopen dankzij de toevoeging MSG.

E621: waarom is dit zo schadelijk?
We hebben allemaal gehoord van MSG hoofdpijn en misselijkheid. Dat wordt ook wel eens ‘MSG-gevoeligheid’ genoemd. Dat klinkt immers niet zo erg. Onderzoek maakt melding van hoofdpijnen, opvliegers, gebrek aan concentratie, fibromyalgie, brandend gevoel in mond, nek, rug, hoofd, zwakte met name in armen en benen, maag die van streek is. Deze klachten verschijnen 15 minuten nadat MSG geconsumeerd is. Het is dus niet moeilijk om de link te leggen en deze klachten worden allemaal gevangen onder de term ‘MSG-gevoeligheid’.

Maar er is meer dan alleen ‘overgevoeligheid’. Wat ik belangrijk vind, is wat objectieve en onafhankelijke onderzoekers aan onderzoeksuitkomsten presenteren over MSG.

Diverse wetenschappelijk onderzoekers, waaronder bekend biochemiste dr. Reid, concludeert, is dat de synthetische stof vanwege de neurotoxiciteit de hersenen en ontwikkeling van kinderen schaadt. Dr. Reid stelt dat niet alleen autisme, maar ook andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen te maken kunnen hebben met de inname van glutamaat.
Diverse wetenschappelijk onderzoekers, waaronder Dr. Ka He van de North Carolina University, tonen in onafhankelijke studies aan dat MSG de kans op obesitas flink vergroot. De smaakversterker bleek lichamelijke activiteit, totale calorie-inname en andere factoren die lichaamsvet veranderen negatief te beïnvloeden, waardoor Dr. Ka He spreekt over grote redenen tot zorg.

Ook verbinden steeds meer onderzoekers het gebruik van MSG aan lever- en nierschade en een verhoogde bloeddruk. Excitotoxines in het algemeen, waar MSG er eentje van is, staan erom bekend dat zij kunnen leiden tot hersenbeschadiging, waaronder een groot aantal neurologische ziekten zoals Parkinson, Alzheimer, dementie, amyotrofe laterale sclerose, multiple sclerose en lupus.

Mijn favoriete onderzoeker op dit terrein is Dr. Russell Blaylock. Dr. Blaylock is gepensioneerd neurochirurg en auteur van “Excitotoxins: The Taste that Kills”. Ik heb het gelezen en ik kan het iedereen met interesse in dit onderwerp van harte aanbevelen.
Dr. Blaylock legt in vrij eenvoudige taal uit waarom MSG het allerergste voedingsadditief is dat er ooit op de markt is verschenen:
• MSG is behalve een neurotoxine ook een excitotoxine. Excitotoxine stimuleert bepaalde zenuwstellen teveel, zodat ze afsterven. Het kan ernstige hersenschade veroorzaken, en mogelijk een triggering of verslechtering van leerproblemen, ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, de ziekte van Lou Gehrig’s en nog veel meer.
• Het tweede kwaad is dat MSG op ontelbare manieren kan worden verborgen in voedseletiketten, onder namen als bouillon, caseïne, en nog veel meer namen (zie verderop in dit artikel), waardoor toevoeging van MSG heel moeilijk is te identificeren. Kortom, we vergiftigen onszelf zonder dat we weten dat we MSG consumeren.

Waarom veroorzaakt MSG deze ernstige problemen in onze gezondheid? Blaylock legt in zijn boek uit dat bepaalde aminozuren de dood van neuronen kunnen veroorzaken, wanneer die aminozuren te overvloedig aanwezig zijn. Veel bio chemicaliën gedragen zich als neurotransmitters: sommige prikkelen onze neuronen en andere hebben juist een kalmerend effect. Glutamaat, aspartaat (40% van aspartaam -E951- bestaat uit aspartaat) en cysteïne zijn de drie aminozuren bij uitstek die de neuronen aanwakkeren en worden ook wel excitotoxinen genoemd. Ze zitten grotendeels in onze voeding. Glutamaat is ook aanwezig in dierlijke producten. De toegevoegde glutamaat die in de voeding zit is synthetisch van aard.

Vrij glutaminezuur is dezelfde neurotransmitter die je hersenen, je zenuwstelsel, je ogen, je pancreas en andere organen gebruiken om bepaalde processen in je lichaam te starten en te begeleiden. MSG bestaat voor ongeveer 78% uit vrij glutaminezuur. Er zijn diverse glutamaat receptoren zowel binnen het hart besturingssysteem als binnen de hartspier zelf aanwezig. Een verstoring hierin kan schadelijk zijn voor je hart, maar soms zelfs ook de plotselinge dood bij jonge sporters verklaren. Dr. Blaylock zegt hierover: “Als een enorme overmaat aan excitotoxinen via voedsel wordt genuttigd (zoals MSG, gehydrolyseerde eiwitten, soja-eiwit isolaat en -concentraat, natuurlijke smaakstoffen, natriumcaseïnaat en aspartaat uit aspartaam) dan worden je glutamaat receptoren overgestimuleerd, waardoor er hartritmestoornissen ontstaan. Als de magnesiumvoorraad in je lichaam daarnaast laag is, zoals bij atleten vaker het geval, dan zijn de glutamaat receptoren zo gevoelig dat zelfs lage niveaus van deze excitotoxinen kunnen leiden tot hartritmestoornissen en de dood.

Zeg nee tegen E621 of MSG, want….
MSG verhoogt de kans op neurologische ziektes
Grotere hoeveelheden glutamaat blijken aantoonbaar bij te dragen aan diverse neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, de ziekte van Lou Gehrig, beroerte en herseninfecties. MSG verbruik verhoogt daadwerkelijk de glutamaat niveaus in je lichaam, dus onbewust kun je je een weg naar dementie eten.
De eerste onderzoeksresultaten die ik heb kunnen vinden, dateren al uit 1968 (!). Bij onderzoek dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Washington werd aangetoond dat overmatige consumptie van MSG leidt tot schade in de hersencellen van proefdieren. Dr. John Olney publiceerde al in 1969 in diverse bladen dat MSG obesitas en hersenbeschadiging veroorzaakte bij muizen. Naar aanleiding van de uitkomsten van deze onderzoeken werd het gebruik van MSG stopgezet in diverse Amerikaanse merken babyvoeding.

MSG verhoogt de kans op overgewicht en obesitas
MSG gebruik kan leiden tot afwijkingen in de hypothalamus die op zijn beurt verbonden met abnormale ontwikkeling, zoals obesitas. MSG wordt door wetenschappers gebruikt om proefdieren dik te maken voor onderzoek doeleinden. Zelfs als de proefdieren vergelijkbare hoeveelheden voeding krijgen als andere proefdieren zonder MSG, zullen de proefdieren met MSG toch zwaarder worden en sneller obesitas krijgen. Is dat niet opmerkelijk? MSG blijkt de centra van honger en gewichtscontrole in je hersenen te kunnen beïnvloeden. Een kenmerk van obesitas die ontstaan is door excitotoxinen is dat het niet afhankelijk lijkt te zijn van de hoeveelheid voeding. Met andere woorden: dit kan verklaren waarom sommige mensen die zich inzetten voor gewichtsverlies, hier alsmaar geen succes in boeken. Maar hoe dit mechanisme exact werkt, heb ik nog niet kunnen vinden.

MSG heeft ook een verslavend effect, doordat je steeds vaker behoefte hebt aan de voeding die je hebt geconsumeerd met MSG erin. Denk bijvoorbeeld aan de trek in Chinese maaltijden. Het is niet je verslaving aan Chinese maaltijden, het is je verslaving aan MSG die maakt dat je blijft eten.

Je gebruikt slechts heel weinig E621 / MSG dus dit artikel is niet voor jou?
Oh, is dat wat je denkt? Er zijn genoeg voedingsproducenten die ons willen doen geloven dat MSG of E621 helemaal niet zo schadelijk is. Zeker niet in slechts kleine hoeveelheden. Maar waarom doen diezelfde voedingsproducenten dan zo hun best om het ingrediënt MSG of E621 dan zo goed te verstoppen? MSG hoeft namelijk niet exact te worden aangeduid als MSG op voedselverpakkingen. Synoniemen volstaan, zoals “glutaminezuur gistextract”. Of veel ingrediënten in bewerkte voedingsmiddelen kunnen zelf al MSG bevatten, zoals bijvoorbeeld gelatine, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, calcium caseïnaat of gistextract.

Restauranteigenaren lopen al helemaal niet te koop met toevoegingen van MSG, dus ook in restaurants loop je het gevaar veel meer MSG te consumeren dan je denkt. Wist je dat bijvoorbeeld ook in veel soorten sojasaus MSG zit? Of in sladressing?

Wat ik probeer te zeggen, is dat je in de praktijk eigenlijk veel meer MSG kan consumeren zonder dat je dat eigenlijk weet. En dat dit in de loop van de tijd best wel op kan lopen. En slechts een kleine hoeveelheid MSG kan al schade berokkenen aan je gezondheid. In de Washington studie uit 1968 bleek al dat een kwart theelepel MSG je spijsverterig kan veroorzaken en diverse allergieën kan triggeren bij kinderen. En theelepels waren toen echt niet groter dan nu…

In welke voeding zit E621: de verborgen namen van E621
MSG is overal. Niet alleen in Chinees eten, maar ook in diverse kant-en-klare voeding, soep in blik, dressings en sauzen, vleeswaren, chips en zoutjes, vlees, vis en nog veel meer. MSG is een belangrijk ingrediënt in aroma’s zoals bouillonblokjes of kippenbouillon of (kant-en-klare) kruidenmixen, maaltijdmixen, nasi- en bamikruiden, pizza’s etc.

Inmiddels weten steeds meer consumenten dat bepaalde E-nummers niet goed voor de gezondheid zijn. E621 spant (samen met E951 aspartaam) de kroon, omdat dit officieel neurotoxische toevoegingen zijn: giftig voor het zenuwstelsel en schadelijk voor je hersenen. De bewustwording van de consument is een positieve tendens, maar niet voor producenten. En dus spelen ze hierop in. Daarom maken voedingsfabrikanten meer en meer gebruik van synoniemen, of van ‘nieuwe ingrediënten’ waarbij in die nieuwe ingrediënten al MSG ingesloten zit. Dat maakt het vreselijk moeilijk om MSG daadwerkelijk te vermijden.

MSG is onzichtbaar omdat het op diverse manieren omschreven mag worden op ingrediëntenlijsten. De volgende lijst heb ik gehaald uit het boek van Dr. Blaylock, waarvan Dr. Blaylock aangeeft dat je deze moet vermijden:
Additieven die altijd MSG bevatten:
• monosodium glutamaat
• gehydroliseerd plantaardig eiwit
• gehydroliseerd eiwit (gehydrolyseerd proteïne)
• gehydrogeneerde plantaardige olie
• plantaardig eiwit hydrolysaat
• gehydrolyseerd soja eiwit (proteïne)
• soja extract
• eiwit- (proteïne-) extract
• gistextract
• caseïnaat (sodium caseïnaat, calcium caseïnaat)
• geautoliseerde eiwitten (geautoliseerde proteïnen)
• gehydroliseerde havermeel
Additieven die vaak MSG bevatten:
• malt extract
• malt flavoring/smaakversterker
• bouillon (broth)
• stock flavoring
• natuurlijke smaakstoffen (niet nader gedefiniëerd)
• natuurlijke smaakstoffen uit rund of kip
• seizoenskruiden
Additieven die MSG en/of andere excitotoxinen kunnen bevatten:
• carrageenan (enzymen, protease enzymen) (Protease enzymes from various sources can release excitotoxin amino acids from food proteins.)
• soja proteïne concentrate
• soja proteïneisolaat Whey
• Proteïne concentrate.
‘Gistextract’ vind ik persoonlijk bijvoorbeeld een echte stiekemerd als ingrediënt: er zit namelijk van nature veel mononatrium glutamaat in voedingsgist, dus als je een gistextract eet, bevat dit dus zéér veel glutamaat. Dus let heel goed op de etiketten voordat je een product koopt in de supermarkt.

Hoe vermijd je E621 / MSG of hoe kun je je lichaam ontgiften van stoffen als MSG?
Het lijkt welhaast onmogelijk om MSG en andere giftige stoffen te vermijden. Zelf koken en zoveel mogelijk onbewerkte, biologische producten kopen is de beste optie. Maar het leven moet ook een beetje makkelijk en leuk zijn. Althans, zelf zou ik hier niet de hele tijd mee bezig willen zijn, veel te stressvol, elke dag zorgen om voedsel… Wat draagt allemaal bij:
• Eet vaker biologisch en vegetarisch. Biologische voeding wordt geteeld zonder gebruik van pesticiden en kunstmest, dus je krijgt veel minder giftige chemicaliën binnen via je voeding.
• Gebruik vooral verse (of eventueel ingevroren) producten. Vermijd blikgroenten, blikfruit en kant-en-klaar mixen.
• Eet vezelrijke voedingsmiddelen zoals bruine rijst, bieten, radijs, artisjokken, kool en broccoli. Deze voeding staat bekend als ontgiftend voedsel.
• Help gifstoffen uit je lichaam verwijderen door veel water en groene thee te drinken, en denk ook eens aan kruiden die de lever beschermen, zoals paardebloem en mariadistel.
• Gebruik veel natuurlijke vitamine C, vitamine C helpt je lichaam om glutathion te produceren, een verbinding in je lever die gifstoffen verdrijft. Eet dus veel citrusvruchten, kiwi, spinazie en andere groene bladgroenten.

En nu?
Natuurlijk, begrijp mij niet verkeerd, óók ik vind een paar happen junkfood fantastisch, sterker nog, ik lijk wel de uitvinder van het woord vet-zin (Ve-Tsin) want ik heb echt bijna altijd wel zin in vette, zoutige producten. Maar ik weiger mijn lichaam groen licht te geven voor het opslaan van visceraal vet, het vet je organen omringt en het risico op een hartaanval, beroerte, diabetes type 2 en meer verhoogt. En dit is nu precies wat je doet door het consumeren van producten waarin MSG zit verwerkt. Ik probeer steeds beter op de etiketten te letten als ik zelf producten in de supermarkt koop. Dat klinkt trouwens ingewikkelder en irritanter dan dat het is. In het begin is het even wennen, maar na verloop van tijd weet je van de producten die je graag gebruikt of er MSG in zit of niet. Dus ja… in het begin is het reuze irritant, maar deze inspanning loont nog jaren.

Bron: Rosa Kleve