Zwangerschap

Gezond zwanger worden en gezond zwanger zijn. Voor Moeder en Kind heel belangrijk!

Van vitamine B11/B9 (*foliumzuur) wisten we al langer dat het van belang is voor een gezonde groei, goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het verkleint de kans op neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open verhemelte.

Foliumzuur alleen, is niet werkzaam genoeg. Dat hiervoor ook andere B-vitamines nodig zijn is bij velen niet bekend. Daarnaast kan het zijn dat het methylatieproces niet goed werkt, wat betekent dat de inactieve vorm van foliumzuur niet of nauwelijks omgezet kan worden naar de actieve (werkzame) vorm van foliumzuur.

Naast foliumzuur en andere B-vitamines is vitamine D3 van belang om de kans op zwangerschapdiabetes, pre-eclampsie en een laag geboortegewicht te verlagen, een persoonlijk schema met de passende verhoudingen zijn hierbij van groot belang. Daarnaast helpt vitamen D3 ook bij het reguleren van cortisol (stresshormoon). Bij teveel cortisol tijdens de zwangerschap kan dit, bij moeder en kind, tijdens en na de zwangerschap voor allerlei problemen zorgen.

* met foliumzuur wordt in dit artikel folaat bedoeld, de gemethyleerde vorm van foliumzuur,
zie hiervoor het artikel ´Methylatie, wat is dat?’.

Ook bij vitamine D2 geldt hetzelfde als bij foliumzuur, D2 is de inactieve vorm van deze vitamine (eigenlijk is het een pre-hormoon en geen vitamine), om dit om te zetten naar de actieve (werkzame) vorm D3 zijn een aantal stoffen nodig o.a. cholesterol. Daarom wordt deze vitamine in zijn actieve vorm, D3, gesuppleerd.

Dit is een kleine greep uit de voornaamste vitamines, echter de basis moet altijd gezonde voeding zijn, in gezonde voeding zit zoveel meer dan alleen vitamines.

Suppletie moet, zoals het woord al zegt, een aanvulling zijn!

Darmflora en het Immuunsysteem

De darmflora, eigenlijk darmmicrobiota, de term flora is niet correct omdat bacteriën geen planten zijn, ontwikkelt zich vanaf de geboorte. Voor de geboorte is de darm van het kind steriel; pas tijdens de bevalling komt het kind voor het eerst in aanraking met bacteriën, die het begin van de darmflora vormen, via de flora van de moeder. Dit houdt in dat de darmflora net als de rest van het lichaam van de moeder in goede conditie moet zijn.

Er zijn twee belangrijke factoren die de ontwikkeling van de darmflora van een pasgeborene kunnen beïnvloeden; de wijze van bevallen en de voeding na de geboorte. Bij een vaginale bevalling komt het kind in aanraking met de vaginale flora en darmflora van de moeder. Bij een keizersnede is er geen sprake van een dergelijk contact met de flora van de moeder, waardoor de samenstelling van de darmflora zich in de eerste periode na de geboorte duidelijk anders ontwikkelt. Een normale ontwikkeling van de darmflora is van belang voor de gezondheid, denk hierbij aan de ontwikkeling van de weerstand van het kind en het mogelijk voorkomen van eczeem en allergieën¹.

Indien u meer informatie wenst over voeding en suppletie voor, tijdens en na de zwangerschap kunt u contact opnemen met Optimum Health. Wij helpen u graag het beste voor u en uw kind te realiseren.

Een kennismakingsconsult incl. bloedanalyse*
€ 45,00 
* indien gewenst

Lees ook het artikel van Caroline Kraaijevangers over gezond zwanger worden.